top of page

Eenzaam voelen

Omgaan met eenzaamheid

Afgelopen jaar is eenzaamheid bij steeds meer mensen gaan spelen. Met name bij jongvolwassenen, ouderen en alleenstaande is dit gevoel gegroeid. Hoe kan het dat de één meer last heeft van eenzaamheid dan een ander terwijl we allemaal dit jaar minder mensen zijn gaan zien en meer dingen alleen zijn gaan doen?


Eenzaamheid versus alleen

Laat ik eerst het verschil uitleggen tussen eenzaamheid en alleen, want dat

is namelijk niet hetzelfde. Alleen zijn vertelt iets over het aantal mensen om je heen (objectief) en niet iedereen die alleen is voelt zich eenzaam, sommige mensen die wat vaker alleen zijn vinden dit heerlijk. Eenzaamheid is een gevoel van isolatie, je voelt je (te) weinig verbonden met je omgeving. In tegenstelling tot alleen zijn, treedt er bij eenzaamheid nooit gelukkige gevoelens op, maar eerder gevoelens van somberheid. Het is een vervelend en verdrietig gevoel. Bij eenzaamheid hoef je niet per se alleen te zijn, je kan je ook eenzaam voelen in je vriendengroep, in je gezin of op werk. In dit blog gaat het over eenzaamheid en niet over alleen zijn.


Oorzaken

Bij veranderende situaties kan eenzaamheid optreden, je moet weer een nieuwe manier vinden om je te verbinden en prettig te voelen in de nieuwe omgeving/situatie. Eenzaamheid treedt bijvoorbeeld ook vaak op bij een verhuizing of net na een bevalling. De lockdown is hier ook een goed voorbeeld van. Persoonlijkheid speelt ook een rol in je wel of niet eenzaam voelen. De een kan zich makkelijker bij de situatie neerleggen en zich op andere manieren gaan vermaken, bijv door nieuwe hobby’s op te pakken, bewust vaker af te spreken met mensen of op een nieuwe sport gaan wat buiten mag doorgaan waardoor iemand toch nog onder de mensen is. Terwijl een ander er meer moeite mee heeft en die er meer mee in zijn hoofd gaat zitten.


Opgeven van je verzet tegen de eenzaamheid

Probeer allereerst stil te zijn bij afgelopen jaar, wat is er allemaal veranderd? Hoe komt het dat jij je meer eenzaam voelt? Zie je minder mensen? Spreek je minder mensen? Voel je je minder verbonden? Heb je het idee er alleen voor te staan? Door de oorzaak van jouw eenzaamheid op te zoeken en er dan op een open en vriendelijke manier naar te kijken, kan je je eenzaamheid beter accepteren. Als je eenzaamheid afgelopen jaar is ontstaan doordat je elke dag thuis werkt, geen collega’s ziet, je niet meer naar je sportlessen kan en je ook minder bezoek ontvangen, dan is het natuurlijk ook niet vreemd dat je je vaker eenzaam voelt. Dit is normaal en hier ben je ook zeker niet alleen in. Je eenzaamheid mag er zijn. Het toelaten van je eenzaamheid verminderd je verzet er tegen.


Hoe ga je om met eenzaamheid?

1. Zie het als een emotie die bij het leven hoort. Net als verdriet, boosheid en blijheid. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, probeer het te accepteren en vervolgens stappen te ondernemen om je minder eenzaam te voelen.


2. Blijf mensen zien en deel ook met je naasten dat je je (af en toe) eenzaam voelt. Je zal merken dat meerdere mensen hier last van hebben. Woont je vriendin/vriend buiten de stad? Misschien kan je met mooi weer naar elkaar toe fietsen of spreek je in het midden af voor een wandeling in de natuur zodat je beiden even in een andere omgeving bent.


3. Probeer niet te veel in je hoofd te gaan zitten en te gaan piekeren. Kom in actie met je lijf. Dit kan zijn door te gaan wandelen of sporten, maar je kan ook thuis de muziek aan zetten en lekker gaan dansen. Misschien kan je iets nieuws uitproberen als schilderen of tekenen om zo lekker bezig te zijn?


4. Kom in actie! Als je niets verandert aan je huidige situatie zal er ook niets veranderen en blijf je je eenzaam voelen. Wat je eventueel ook kan doen is vrijwilligerswerk of een maatje voor iemand zijn. De gemeente organiseert veel voor ouderen of voor mensen die het financieel minder breed hebben. Kijk eens rond op het internet en misschien kan je één keer in de week iets gaan doen voor iemand uit de buurt. Hierdoor krijg jij een goed gevoel maar ook iemand anders!39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page